ΜΟΡΙΑΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ 5 Μοριακός έλεγχος σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων
  • Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) αφορούν λοιμώξεις που, όπως υποδηλώνει και η ονομασία τους, προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς που μεταδίδονται κυρίως μέσω πάσης φύσεως σεξουαλικής επαφής μεταξύ δύο ανθρώπων. Ωστόσο, για πολλούς από αυτούς τους μικροοργανισμούς η μετάδοσή τους δεν περιορίζεται μόνο στη σεξουαλική επαφή αλλά και σε άλλου τύπου στενές επαφές ή διαδικασίες που περιλαμβάνουν ανταλλαγή βιολογικών σωματικών υγρών (π.χ. μετάγγιση αίματος). Ιδιαίτερης κλινικής σημασίας είναι επίσης η μετάδοση ορισμένων παθογόνων μέσω κάθετης μεταφοράς από μία εγκυμονούσα γυναίκα είτε στο κυοφορούμενο έμβρυο, είτε στο νεογνό κατά τη διαδικασία του τοκετού, μία κατάσταση ιδιαιτέρως επικίνδυνη για τη σωματική υγεία, ακόμα και τη ζωή του τελευταίου. 
  • Υπάρχουν περί τα 20 διαφορετικά ΣΜΝ τα οποία προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς που εκτείνονται σε όλα τα βασίλεια μικροβίων, συμπεριλαμβανομένου ιών (AIDS, ηπατίτιδα Β, έρπης, κονδυλώματα), βακτηρίων (χλαμύδια, γονόρροια, σύφιλη), μυκήτων (καντιντίαση), πρωτοζώων (τριχομανίαση) και ακάρεων (φθειρίαση, ψώρα). 
  • Παρόλο τον πλουραλισμό και την εγγενή διαφορετικότητα των μικροβίων που ευθύνονται για τα διάφορα ΣΜΝ, η κλινική σημειολογία τους παρουσιάζει σε μεγάλο βαθμό κοινά χαρακτηριστικά, γεγονός που πολλές φορές περιπλέκει την αρχική διάγνωση και καθιστά δύσκολη την ακριβή ταυτοποίηση τους. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν οι διόλου σπάνιες περιπτώσεις ταυτόχρονης λοίμωξης από περισσότερα του ενός (2-3) παθογόνα ΣΜΝ, όπως επίσης οι ιδιαίτερα ύπουλες καταστάσεις ύπαρξης μόλυνσης χωρίς την εκδήλωση κλινικών συμπτωμάτων. 
  • Η μη έγκυρη ή ανακριβής διάγνωση πολλών ΣΜΝ και, ως εκ τούτου, η καθυστερημένη ή λανθασμένη αντίστοιχα αντιμετώπιση τους, μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαιτέρως σοβαρές επιπλοκές και επικίνδυνες νοσογόνες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου καρκίνου, υπογονιμότητας/στείρωσης, καθ’ έξιν αποβολών, πρόωρου τοκετού, προσβολής υγείας και σωματικής ακεραιότητας νεογνού. 
  • Οι νέες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της Μοριακής Βιολογίας έρχονται να συνεισφέρουν τα μέγιστα σε αυτόν ακριβώς τον τομέα, προσφέροντας διαγνωστικές μεθόδους ασύγκριτης ευαισθησίας και ειδικότητας, που επιτρέπουν τον ακριβή προσδιορισμό του εκάστοτε ΣΜΝ μέσω ανίχνευσης και ταυτοποίησης του αιτιολογικού παθογόνου μικροοργανισμού σε επίπεδο DNA. 
  • Οι μικροοργανισμοί που ανιχνεύονται μέσω μοριακής ανάλυσης στο εργαστήριο μας και τα αντίστοιχα ΣΜΝ που προκαλούν μαζί με τις σημαντικότερες πιθανές επιπλοκές τους, παρουσιάζονται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα:
  • Στα πλαίσια του μοριακού ελέγχου ΣΜΝ, το εργαστήριο μας μπορεί να ελέγξει καθένα από τα παραπάνω παθογόνα, τόσο μεμονωμένα, όσο και συνδυαστικά σε ένα από τα ακόλουθα πάνελ:
    • Πάνελ 3 ΣΜΝ: Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum/parvum, Chlamydia trachomatis.
    • Πάνελ 10 ΣΜΝ: Ιός του απλού Έρπητα 1 και 2 (HSV-1/-2), Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma urealyticum/parvum, Chlamydia trachomatis, Treponema pallidum, Haemophilus ducreyi, Trichomonas vaginalis.
  • Δείγμα: κολποτραχηλικό επίχρισμα, σπέρμα, περιφερικό αίμα σε EDTA.
  • Χρόνος απάντησης: 5-7 εργάσιμες ημέρες (μεμονωμένα παθογόνα, πάνελ 3 ΣΜΝ),8-10 εργάσιμες ημέρες (πάνελ 10 ΣΜΝ).