ΜΟΡΙΑΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ 5 Μοριακός έλεγχος συγγενών λοιμώξεων
  • Σε αυτήν την κατηγορία μολυσματικών ασθενειών, αναφερόμαστε σε μία συγκεκριμένη ομάδα μικροβιακών παραγόντων, που σε περίπτωση προσβολής ξενιστών (γυναικών) που βρίσκονται σε κατάσταση κύησης, εμφανίζουν εν δυνάμει υψηλό βαθμό παθογένειας τόσο στην πορεία της ίδιας της εγκυμοσύνης όσο και στην υγεία του κυοφορούμενου εμβρύου. Ένας ικανός αριθμός μικροβιακών μολύνσεων έχουν συσχετισθεί κατά καιρούς με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, που κυμαίνονται από πρόωρο τερματισμό της, μέχρι τη γέννηση νεκρών εμβρύων ή νεογνών με σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες που μπορεί να είναι θνησιγενείς ή χρόνια νοσογόνες για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ανάμεσα σε αυτές υπάγονται και κάποιες που ανήκουν στην κατηγορία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) και για αυτό το λόγο συνίσταται ο προληπτικός έλεγχος τους σε γυναίκες που εκδηλώνουν την σχετική κλινική συμπτωματολογία είτε κατά τη διάρκεια μία εγκυμοσύνης ή κατά τη περίοδο επίτευξης αυτής (βλέπε Μοριακός έλεγχος σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων). 
  • Σε αντιστοιχία με τα ΣΜΝ, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που σχετίζονται με τη πρόκληση υψηλών ποσοστών επιπλοκών σε καταστάσεις κύησης εκτείνονται σε όλα τα βασίλεια μικροβίων, ωστόσο, οι πλέον επικίνδυνοι αυτών ανήκουν στο βασίλειο των ιών (Ερυθρά, Ανεμοβλογιά, λοίμωξη από Κυτταρομεγαλοϊό, Ηπατίτιδα Β και C) και των πρωτοζώων (Τοξοπλάσμωση). 
  • Για τις γυναίκες που επιτυγχάνουν κύηση, ο ανοσολογικός έλεγχος για κάποιους από τους παραπάνω παθογόνους μικροοργανισμούς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τυπικού προληπτικού ελέγχου μιας εγκυμοσύνης και η κρισιμότητα αυτού, αναδεικνύεται από το γεγονός ότι πραγματοποιείται στα πρώτα βασικά στάδια της κύησης. Στηρίζεται στον έλεγχο στο περιφερικό αίμα της μέλλουσας μητέρας για ύπαρξη Αυστραλιανού αντιγόνου (Ηπατίτιδα Β), καθώς και για ύπαρξη αντισωμάτων ενάντια στα παθογόνα της Ερυθράς, του Κυτταρομοεγαλοϊού, της Ηπατίτιδας C και του Τοξοπλάσματος. Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση, η ευαισθησία των χρησιμοποιούμενων μεθόδων είναι πεπερασμένη και οι απαντήσεις τους πολλές φορές δημιουργούν σύγχυση, καθώς ένα οριακό αποτέλεσμα δεν διευκρινίζει αν υφίσταται ενεργή, λανθάνουσα ή παρελθούσα λοίμωξη. Οι σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει η μέθοδος μοριακής διάγνωσης PCR, σε συνάρτηση με την υψηλή προσαρμοστικότητα της, μας επιτρέπει και εδώ να εντοπίζουμε με αξεπέραστη ακρίβεια και απόλυτο τρόπο την ύπαρξη ή όχι των παραπάνω παθογόνων και, ακολούθως, να ενημερώνουμε και όπου είναι εφικτό να ενεργούμε καταλλήλως και σε έγκαιρο βαθμό, ούτως ώστε να ελαχιστοποιούμε στο μέγιστο τις εν δυνάμει επιπλοκές. 
  • Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί υψηλής επικινδυνότητας για πρόκληση συγγενών λοιμώξεων, που ανιχνεύονται μέσω μοριακής ανάλυσης στο εργαστήριο μας, καθώς και οι νοσογόνες επιπλοκές με τις οποίες έχουν συσχετισθεί, παρουσιάζονται αναλυτικά στο παρακάτω πίνακα:
  • Στα πλαίσια του μοριακού ελέγχου συγγενών λοιμώξεων, το εργαστήριο μας μπορεί να ελέγξει καθένα από τα παραπάνω παθογόνα, τόσο μεμονωμένα, όσο και σε οποιοδήποτε μεταξύ τους επιθυμητό συνδυασμό. 
  • Δείγμα: περιφερικό αίμα σε EDTA, αμνιακό υγρό (CMV, Toxoplasma gondii).

  • Χρόνος απάντησης: 5-7 εργάσιμες ημέρες.